Ouderen en ADHD

Niet alleen kinderen en (jong)volwassenen maar ook ouderen met ADHD worden steeds vaker herkend en gediagnosticeerd. Pas de laatste jaren is er meer aandacht gekomen voor de stoornis op latere leeftijd. Ouderen die zich in hun kinderen en/of kleinkinderen herkennen melden zich met de vraag naar diagnostiek en behandeling van mogelijke ADHD.

Wanneer ADHD na de leeftijd van 55 jaar wordt vastgesteld roept dat andere vragen en zorgen op dan wanneer dit op jongere leeftijd gebeurt. Op latere leeftijd kunnen patiënten erg worstelen met de acceptatie van de diagnose. Het is daarom van belang dat dit thema tijdens de behandeling aan bod komt. Er kan zowel opluchting, als verdriet of boosheid zijn wanneer de diagnose wordt gesteld. Bij ouderen met ADHD kan er een rouwreactie zijn om hun ‘verloren jaren’ zonder begrip voor of ondersteuning bij hun symptomen en klachten.

Onderzoek

Uit Nederlands bevolkingsonderzoek in 2012 bij bijna 1500 ouderen van 60-94 jaar blijkt dat ADHD bij 2.8% van de ouderen voorkomt, bij evenveel mannen als vrouwen (1). Een recentere studie die in Nederland is uitgevoerd in 2019-2022 laat zien dat ADHD bij 2.5% van ouderen van 55-64 jaar is vastgesteld en bij 1.0% van ouderen van 65-75 jaar. Deze cijfers liggen lager dan het gemiddelde percentage van 3.7% tussen de 18 en 75 jaar (2). Net zoals bij volwassenen blijkt dat ouderen met ADHD vaker gescheiden zijn en meer eenzaamheid rapporteren dan ouderen zonder ADHD (3). Ook is aangetoond dat ouderen met ADHD meer angst- en depressieve klachten hebben dan ouderen zonder ADHD (4). Degenen met meer ADHD-symptomen hebben vaker chronische longziekten, hart- en vaatziekten en ervaren een slechtere gezondheid (5).

Referenties

  1. Michielsen e.a. (2012) Prevalence of attention-deficit hyperactivity disorder in older adults in The Netherlands. Br J Psychiatry 201:298–305. 
  2. Ten Have et al. (2023). Prevalence and trends of common mental disorders from 2007-2009 to 2019-2022: results from the Netherlands Mental Health Survey and Incidence Studies (NEMESIS), including comparison of prevalence rates before vs. during the COVID-19 pandemic. World Psychiatry 22(2):275-285. 
  3. Michielsen e.a. (2015). The relationships between ADHD and social functioning and participation in older adults in a populationbased study. J Atten Disord 19(5):368-379. 
  4. Michielsen e.a. (2013). The comorbidity of anxiety and depressive symptoms in older adults with attention-deficit/hyperactivity disorder: A longitudinal study. J Affect Disord 148(2–3):220–227. 
  5. Semeijn e.a. (2013). Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder, Physical Health, and Lifestyle in Older Adults. J Am Geriatr Soc 61(6):882–887. 

Behandelaanbod 55+

Het behandelaanbod voor ADHD bestaat meestal uit voorlichting, medicatie, coaching en/of psychotherapie. Voor de 55+ doelgroep is dit vergelijkbaar, maar inhoudelijk zijn er belangrijke verschillen. Voor alle medicatie geldt dat bij ouderen rekening moet worden gehouden met een veranderd metabolisme en interactie met mogelijke andere geneesmiddelen. De behandelaar is daarom extra alert op bijwerkingen van medicatie. Voorlichting en cognitieve therapie wordt zowel individueel als in specifieke 55+ groepen aangeboden. Tijdens de behandeling voor de 55+ doelgroep wordt er stilgestaan bij levensfaseproblematiek en ondersteuning bij de verwerking en acceptatie van de diagnose op latere leeftijd.

Aanmelden

Bij de afdeling ADHD van PsyQ Haaglanden kunt u terecht voor diagnostiek en een aangepast behandelprogramma voor de 55+ doelgroep. Aanmelden kan middels een verwijsbrief van de huisarts naar PsyQ, afdeling ADHD, PsyQ Noord.

Voor vragen over het 55+ behandelaanbod kunt u contact met ons opnemen via onderstaand mailadres.